Hvad er klatring?

Klatring er et vidt begreb, der spænder over alpinklatring, traditionel klatring, isklatring, sportsklatring og bouldering.

Til daglig i Aalborg Klatreklub beskæftiger vi os med disciplinen sportsklatring og bouldering. Det er den type klatring, som mange allerede kender - nemlig klatring på klatrevægge hvor kunstige greb er skruet på.

Klatring er en sport, der kan dyrkes på mange niveauer, lige fra "motionist-klatring" til klatring på eliteplan. Vi har således vægge i alle sværhedsgrader både nogle hvor alle kan være med og nogle til dem der kræver større udfordringer

Forsikring 

Selvom klatring er sjovt og udfordrende, kan det også være en farlig sport. Klatring i Aalborg Klatreklub er på eget ansvar og man skal opføre sig ansvarligt overfor andre klatrere og selvfølgelig også sig selv.
Derfor vil vi gerne gøre opmærksom på at:

  • Du skal være dækket af din egen private ansvars- og ulykkesforsikring, når du klatrer i klubben. Klubbens forsikring dækker dig ikke.
  • Indendørs klatring er oftest dækket af almindelige forsikringer, men vi anbefaler at du tjekker med dit forsikringsselskab hvordan du er dækket af dine forsikringer, både når du klatrer i klubben, men også vil du vil klatre på udendørs klippe. 

Sportsklatring

Sportsklatring foregår med reb og klatresele. Man er altid to om at klatre sportsklatring – den ene klatrer, mens den anden sikrer. Sikkerheden består i, at klatreren er bundet ind i rebet, som løber igennem en række faste sikringspunkter i væggen. Sikringsmanden bruger en rebbremse til at skabe så meget friktion mellem rebet og metallet, at et fald kan stoppes (Dansk Klatreforbund).

Bouldering

Bouldering er klatring uden reb og sele. Når man bouldrer, klatrer man i så lav højde, at man kan hoppe ned og lande på en madras uden at komme til skade.

En boulderrute hedder et “problem”. Fordi boulderproblemer er relativt korte, kan man lave meget hårde og tekniske bevægelser og man kan prøve dem mange gange. Det handler altså om at lave de hårdeste og mest spektakulære bevægelser, derfor er det også en god måde at lære teknik på.

Som regel er bouldering en meget social disciplin. En hel gruppe klatrere kan arbejde på det samme problem og give hinanden støtte og hjælp til at lykkes (Dansk Klatreforbund).

Både sportsklatring og bouldering kan foregå både på kunstige klatrevægge og udenfor på klipper.

Gradering

Når man klatre både sportsklatring og bouldering graderer man problemerne og ruterne. I Aalborg Klatreklub anvendes Dansk Klatreforbunds gradering. Graderingen er en vejledning til hvor svær et problem eller en rute er og her er det vigtigt at huske, at dette altid er en vejledning. Ruterne og problemerne bliver i Aalborg Klatreklub bygget & graderet af medlemmerne selv.
 
 

 

 
Hold i dag

Nyheder

Sponsorer

Instagram